Hur man berättar om en häst är halt på ett fram- eller bakben

Din häst haltar och verkar vara halt. Signalerna kan vara osynliga. När det inte finns någon märkbar svullnad, ingen varm plats, inga sår eller andra uppenbara skador, kan det vara svårt att avgöra vilket ben som behöver undersökas närmare för ett potentiellt problem. Det skulle dock hjälpa om du väljer vilket ben du ska behandla eller vilken fot du ska inspektera; hur du avgör om din häst är halt på fram- eller bakbenen visas här. .

Hur man avgör om din häst har smärta i frambenet eller bakbenet

Titta först på hästen när den står stilla. Det kommer sannolikt att vara den skadade lemmen om den är halt och vilande men bara använder ett ben. Den kan stå, tippa hoven upp på tån eller peka den framåt från standard stående position. Peka är handlingen av en häst som står med en fot framåt. Detta kan peka på ett problem med hälta högre upp på benet eller ett problem med hoven. En häst kan ibland försöka peka med båda hovarna. Detta innebär att båda har ett problem. Förutom att peka kan hästar med grund- eller navikulärt syndrom peka mer än en hov samtidigt och uppvisa andra tecken på obehag.

Hur man känner igen hälta i framkvarten

Titta på hästen när den leds i en rak linje på ett löst blyrep medan den travar i hand på fast, plan mark samtidigt som den rids på en lös tygel. Hästen kommer att sänka huvudet om ett av dess framben är halt. Halten finns i bakbenen eller bakdelen om hästens höft dyker upp rejält. Det kanske inte finns en huvudbob hos en häst som är halt på varken fram- eller bakbenen. De kommer förmodligen att ta ryckiga, raka steg.

När en häst är halt i framdelen kan du se vilket ben som är problematiskt genom att noga titta på vilket ben som rör marken när huvudet reser sig. När en frisk lem kommer i kontakt med marken kommer hästens huvud att sjunka nedåt; när en smärtsam hov eller ben kommer i kontakt med marken kommer huvudet att resa sig.

Hur man känner igen bakdelens hälta

Hästen kommer att hänga på höften på den halta sidan om hältan är i bakdelen. Hästar som är stela i bakdelen på båda sidor kommer att röra sig med styltade gångarter och eventuellt inte guppa med huvudet. Hästen strävar efter att flytta sin vikt från benet, vilket framgår av att huvudet skakar.

Börja med hovarna och arbeta dig uppåt, lokalisera skadan. En häst kan bli halt av stenblåsor, smärtsamma fotsulor efter en trimning och skada eller spänning var som helst på benet. En häst kan bli halt på grund av navikulära punkteringar eller till och med ett allvarligt fall av trast i hoven. En sena- eller ligamentskada längre upp i benet kan resultera i en mild haltande. Hälta kan orsakas av artrit, ledbensflisning och olika andra problem.

orsaker till medelmåttighet

Om du tittar noga kan du se stenblåsor på sulan, lite svullnad eller svullnad någonstans på benet, eller ömma fläckar som får hästen att gnälla vid beröring. Svullnad, varma fläckar på huden eller ett märkbart märke eller sår där hästen kan ha skadat sig själv kan alla vara skadeindikatorer. Alla skador som uppstår under arbetet, i hagen eller i ett stall kan resultera i hälta. Eller kostbrister, behandling med undermålig hovslagare eller mikrobiella infektioner som trast och oljiga hälar kan skapa fotproblem.