Benskador hos hästar

Ingen häst, som uttrycket lyder, utan en fot. De flesta hästar arbetar i atletiskt krävande yrken. En häst som är kraftigt halt på ett ben kan inte heller överleva särskilt länge utan att äventyra åtminstone en av sina andra lemmar. Nyckeln till att bevara din hästs atletiska karriär och kanske dess liv är att förstå vad som orsakar benskador hos hästar, hur man upptäcker hälta och när du ska ringa din veterinär.

Hur ser hästbensskador ut?

Hästbensskador inträffar när en eller flera strukturer i extremiteten skadas av trauma, infektion eller inflammation. Som ett resultat uppstår smärta som kan orsaka halta eller hälta. Akuta skador inträffade nyligen, medan kroniska skador uppkom med tiden. Hovbölder är ett utmärkt exempel på en akut skada, medan artrit i en led mer är en kronisk sjukdom.

Ett annat tillvägagångssätt är att överväga vilka aspekter av kroppen som kan påverkas när man tänker på benskador. En viktig bakgrund i anatomi hjälper en att förstå de vanligaste benskadorna. Eftersom alla muskler som styr rörelsen finns i den övre extremiteten, har hästar utvecklats för att bära sin vikt på bara en siffra på varje stam. Med andra ord, senor är fästa vid muskler ovanför knäet i fronten och hasen i den bakre, som styr böjningen av lederna. Detta gör att hästens lemmar kan röra sig snabbt och fint avsmalnande, men senor och ligament som löper bredvid är känsliga för skador.

Dessutom påverkas dessa vitala ligament och senor, såväl som närliggande nerver, blodkärl och leder, ofta av sår eftersom de är så nära ytan. En till synes blygsam nedskärning kan innebära en avgörande komponent.

Skada på hoven kommer sist och förekommer oftast. Eftersom foten är en hård kapsel kommer all inflammatorisk aktivitet som orsakar inre svullnad att resultera i obehagligt tryck. Föreställ dig smärtan av en blåsa under en nagel.

Tecken och symtom på hästbensskada

De flesta hästägare är medvetna om när deras häst är halt, men om det inte finns någon tydlig skärsår eller svullnad kan det vara svårt att lokalisera den drabbade extremiteten. Det är bäst att utvärdera en häst steg för steg för att noggrant identifiera den skadade extremiteten och skilja mellan följande hälta symptom:

Titta först på hästen när den står stilla. Den får stå med hoven lutad upp på tån och inte vilja lägga någon tyngd på fotbotten om den är väldigt halt. En annan indikation är att den kan stå i “pekande” position när hoven är riktad framåt istället för rakt fram. En häst kommer då och då att vagga bakåt medan den försöker peka med båda fötterna.

För det andra, känn lemmar på din häst. Många vanliga hovskador leder till att foten blir synligt uppvärmd. För att säkerställa att din häst inte har trampat på något som liknar en spik, lyft upp foten; Om du gör det, ring din veterinär för råd utan att dra ut föremålet. Ta bort nageln efter att ha tagit bilder av dess exakta plats för att hjälpa till med veterinärvård om den fortsätter att sticka hål i sulan om den lämnas på plats. Tetanusskott och röntgenbilder för att utvärdera skadan kan vara en del av denna behandling. Kontrollera din hästs lemmar för svullnad i senor, över hela benet eller leder.

På grund av den ömtåliga huden på benen trasslar hästar ofta in sig i stängsel eller sparkar genom båsväggar. Små stängselfragment har potential att tränga igenom huden. Även svåra sår kan behandlas med omedelbar medicinsk vård. Var alltid försiktig när du kontrollerar svullnad eller skärsår; även en fin häst kan reagera aggressivt om det gör ont.

Slutligen, observera din häst gå och trava i löst led på fast, jämnt underlag om den inte är halt. Hästen kommer att nicka om ett av dess framben är skadat. Var noga uppmärksam på vilket ben som träffar marken när huvudet reser sig för att identifiera vilket ben som är halt. När ett ljud (icke-halt) ben träffar marken, kommer hästens huvud att falla nedåt; när ett halt ben träffar marken kommer huvudet att resa sig. Om en häst är halt på båda frambenen får den inte böja huvudet; dess steg kommer att vara hackiga och korta.

När den ses bakifrån kommer hästen att tappa eller lyfta höften mer på den halta sidan om hältan är i bakdelen. Att undersöka din häst från sidan för att se om den har ett förkortat steg kan också hjälpa till att lokalisera hältan eftersom en frisk häst bör kliva in med sin bakre fot i hovavtrycket som görs av frambenen (spårning).

Hästbensskador: deras orsaker

Börja med hovarna och arbeta dig uppåt, lokalisera skadan. Om din häst kan lägga lite vikt på den skadade extremiteten, utvärdera den bara vid skritt och trav. Medan vissa av dessa orsaker kommer att skapa hälta som fortfarande gör det möjligt för hästen att stödja sin vikt på alla fyra ben, andra är nödsituationer eftersom de orsakar hälta som hindrar hästen från att göra det. De senare är markerade nedan med en asterisk.

Olyckor i foten
Blåmärken eller känsliga sulor efter en hård trimning
Ankelböld
Piercingsskada
Navikulärt syndrom vid laminit
Sen- och ligamentskador
Stammar (bågar) (bågar)
Skär i senor och ligament orsakade av trauma
Skador på leder
Artrit
Bitar av osteokondrom (benflis)
Piercingsskada
En betydande del av eller hela extremiteten svullnar
Hudinfektion och atypisk lymfdränage (cellulit)
Omfattande benfraktur

Identifiera hästbensskador

De steg som nämns ovan är den första delen av den hältaundersökning som din veterinär kommer att genomföra. Dessutom kommer hovtestare att användas för att lokalisera hälta genom att nypa foten med ett specifikt verktyg.

Din veterinär kan ge råd om tillfälliga nervblockader om var hältan inte är tydlig från den första undersökningen medan din häst står stilla, går och travar. När du gör nervblockader används lokalbedövning (som lidokain eller jämförbar medicin) för att desensibilisera det drabbade området. Återigen, eftersom hästar saknar muskler i underbenen där de flesta skador uppstår, är dessa avsedda att minska smärta under diagnos och kommer inte att påverka din hästs medfödda rörlighet.

När källan till hältan har identifierats kan din veterinär föreslå avbildningstester som ultraljud eller röntgen. Även om MR- och CT-skanningar finns tillgängliga för hästar, används de ofta för svårdiagnostiserade tillstånd.

Behandling

Din veterinär kommer att gå in på djupet angående de sjukdomsspecifika behandlingsalternativen. Stallvila, smärtstillande medel som fenylbutazon och bandagering eller omlindning av lemmar kan inkluderas i hemvård. Behandling av cellulit eller sår hos hästar med antibiotika är standard. Medan specifika orsaker till hälta behöver behandlas på ett sjukhus eller till och med genomgå operation, kräver andra experthjälp. Ägare bör vara bekanta med att applicera en vanlig benlinda eller bandage om en situation uppstår medan de väntar på sin veterinär.

Hästar med benskador: Prognos

Med rätt terapi kommer många av dessa orsaker till hälta att försvinna. Som vanligt är det viktigt att följa din veterinärs råd.

Hur man förhindrar hästbensskador

Den vanligaste platsen för hälta är hoven. Därför är regelbundet hovslagararbete och att hålla din hästs bostadsrum rena och fria från skräp avgörande för fotens hälsa. Att bibehålla foder av hög kvalitet och en sund kroppsvikt är också avgörande för hästens välbefinnande, inklusive armar och ben. Regelbundna, konsekventa träningsrutiner och gradvis ökande tid och ansträngning hjälper idrottare att hålla sig friska längre.