Tips för nybörjare för att se ut som experter på sadeln

Här är tio tips för nybörjarryttare som hjälper dig att framstå som mer erfaren på hästen innan din första ridsemester:

Ta på dig lämplig ridutrustning.

Oavsett om du gillar engelsk eller västerländsk ridning kan det verka uppenbart, men du bör inte dyka upp i minikjol, shorts eller sandaler från stranden. När du rider på häst måste du ha långbyxor och lämpliga skor. För att förhindra att dina fötter glider mellan stigbyglarna föreslår jag att du har ett par lågklackade stövlar med en klackhöjd på högst 1-1,5 tum (2,5-4 cm). Däremot kommer alla skor med täta tår sannolikt att göra susen.

Att bära halsdukar, handväskor eller andra tillbehör som kan trassla in sig i sadeln, buskar eller träd rekommenderas inte. Slutligen, för ditt skydd, rekommenderas det alltid att bära hjälm.

Välkommen din häst.

Kom ihåg att din häst är en levande varelse, inte en maskin som du kan köra runt som du vill. Hästen kan också vara orolig, sliten eller till och med rädd för att bli riden av en främling. Så när du först träffar din häst på ranchen, säg hej till honom för att omedelbart inleda ett vänskapligt band.

Sträck ut armen framför dig, ge din hand tillbaka till din häst för att lukta och vänta tills han kommer i kontakt med den med näsan för att säga “hej”. “Hästmannens handslag” är en okomplicerad gest som kan tolkas som en begäran om tillstånd att stiga upp i ämnet.

Stig upp med säkerhet

Hästen kan känna din ångest och kan känna sig orolig om du är det. Hästarna brukar läras att monteras på vänster sida om du bestämmer dig för att åka på ranchsemester. När du klättrar kommer din guide förmodligen att hålla din hästs huvud stilla, men om inte, be någon att göra det, så att han inte rör sig.

Rör dig lika smidigt som du lyfter din vänstra fot i stigbygeln, håll båda tyglarna i vänster hand och höj dig med ditt högra ben. Du kan lägga händerna på hästens rygg för balans, men undvik att trycka ner djuret med armarna eftersom det kan skada honom.

Undvik att luta dig. Räta ut ryggraden och slappna av.

Du hade antagligen en chans att se Kentucky Derby och var så upphetsad att du trodde att du var tvungen att ana för att åka så snabbt du kunde, som jockeysna på tv. Så kom ihåg att en helgresa på en häst handlar om njutning och att inte gå till Grand National.

För att behålla kontrollen över din häst är den optimala positionen att sitta rakt och högt, slappna av i ryggen, greppa lätt i tyglarna, placera en fot i varje stigbygel och bibehålla balansen så att din häst inte känns som om den är bär en mer betydande vikt.

Hantera tyglarna försiktigt.

Din ridteknik kan ändras beroende på om du lär dig den engelska eller västerländska stilen. I westernridning håller du båda tyglarna i en hand, men i engelsk ridning håller du en sele i varje hand. Vad du än bestämmer dig för, dra inte för hårt, annars kan din häst skadas. Håll armarna avslappnade istället. Sällan bör du höja tyglarna över axelhöjd; dina armar ska vanligtvis göra räta vinklar vid armbågen.

Flytta vänster tygel i riktning mot vänster, som om du skulle öppna en dörr, för att styra din häst till vänster. Använd en liknande manöver på höger tygel för att styra åt höger. Sluta genom att dra långsamt tillbaka och sätta hälarna på marken.

Undvik att använda sadelhornet som balanshjälp.

Troligtvis kommer din hästs utrustning att innehålla ett sadelhorn som du kan använda när du rider i USA eller Mexiko. Sadelhornet kommer dock bara att kunna hålla dig balanserad. Försök att ändra din ställning, sträcka ut benen eller hålla tyglarna lättare om du känner dig ostadig.

Om du tar tag i sadelhornet hela tiden kommer du att tycka att det är svårt att behålla balansen i ett nödfall och är mer benägna att snubbla och ramla. Därför bör du aldrig vänja dig vid att greppa sadelhornet även om du går. Det är bäst att lära sig rätt sätt istället för att skapa dåliga vanor som kan äventyra din framtid.

Var uppmärksam på vart du är på väg

Undvik att hålla ögonen klistrade på din häst medan du rider. Det skulle hjälpa om du ständigt fokuserade på leden, oavsett hur vacker han är. Du skulle inte vilja sitta i en bil med en sådan förare; det skulle vara som att stirra på din bils motorhuv samtidigt som du försummar vägen framför dig.

Det rekommenderas att se framtiden ur hästens perspektiv. Men att hålla en rak hållning och ett öga på stigen bör garantera en säker utflykt på stigen.

Var uppmärksam på din häst.

Vår bästa Mr. Miyagi-liknande instruktion är att alltid vara dig själv. Behåll ditt lugn och rör din kropp i synk med din häst. Låt honom vagga dig från sida till sida när du känner hur han går utan att invända. Om du är för spänd kan du studsa, tappa balansen och uppleva ryggsmärtor.

Ge hästen utrymme. Det betyder naturligtvis inte att du kan göra som han vill, men du kan agera som en ledare snarare än en tyrann.

Att bara gå en promenad är inte olämpligt.

Kom ihåg punkt nummer fyra. Läs om den första meningen och håll den sinnesstämningen i åtanke för tips nummer 9. De fyra vanliga gångarterna för hästar är skritt, trav, galopp och galopp. Som du kanske har gissat är galoppering inte ett alternativ när du bara ska lära dig att rida en häst.

Promenaden är den stadigaste gången. Därför är det möjligt att när du först börjar rida är det det snabbaste du kan åka. För att imponera på någon är det inte värt att äventyra din säkerhet (desutom, om du ramlar är en bruten arm inte lika imponerande som den var i gymnasiet).

Du kan utan tvekan börja trava någon gång, men som nybörjare finns det bättre handlingssätt än att gå snabbare.

Kliv av skickligt

Hej där! Se till att din häst är stilla när du är redo att kliva av. Dessutom är det mycket bättre att ha någon som håller i hästen medan du gör det. Luta dig framåt, sväng höger ben över hästen och hoppa av med båda fötterna ur stigbyglarna.

Försök att utföra det så enkelt du kan, precis som när du monterade. Efter en fantastisk tur, tacka din häst, ge honom lite vatten och njut av att vara tillbaka på marken. Du kommer förmodligen bara ha lite tid att vänta innan du måste gå upp på hästen igen!