Den som behöver en paus från vardagen eller har semester kan med fördel överväga att ge sig ut på landet. Åk själv, med en vän eller familjen och njut av skog och mark. Kanske finns där även en gård med hästar som man kan övernatta på över en weekend eller kanske en hel vecka. Ta chansen och upptäck den svenska landsbygden och unna dig en ridtur på härliga skogsstigar. Pausa all stress och ta in nuet, naturen och de härliga vyerna. Det finns förhållandevis många hästgårdar i Sverige och en del av dem ägnar sig även åt avel.

Även om du inte har en egen häst så går det alldeles utmärkt att boka en eller flera ridturer hos gårdar som har ridhästar och instruktörer. Oavsett om du föredrar islandshästar eller någon annan ras så finns det möjligheter att få rida en tur i skog och mark. Fånga dagen och var med i nuet. Unna dig en tid på hästryggen och i naturen på en gård i lantlig miljö. Det finns både lättillgängliga gårdar och mer svåråtkomliga. Många av dem är gamla och har anor från både 1700- och 1800-talen. Man behöver inte alltid åka så långt för att finna en gård i lantlig idyll. Till en del gårdar är kommunikationerna goda, medan andra kräver lite mer planering. Kontakta den gård som tilltalar dig mest och boka ridturer med övernattning.

Skritta, trava och galoppera på snirkliga och raka skogsstigar. Känn vinden i ansiktet, ta in den vackra naturen med alla sinnen. Det kan bli en oförglömlig tid och ett skönt minne att se tillbaka på när vardagen är ett faktum igen. Ta dig till gården där man kan rida, njuta av skog och mark samt ett vackert landskap. Gör dig redo för ett äventyr på hästryggen, i en naturlig miljö som många gånger för tankarna till en svunnen tid.

Besök gårdar utanför Sverige

Det är inte bara i Sverige som man kan besöka mysiga hästgårdar ute i härlig natur. Är du nyfiken på hur det ser ut utanför Sverige så ligger vårt fina grannland Norge endast en liten kort tur härifrån. Där kan du besöka massvis av mysiga gårdar och samtidigt uppleva den norska naturen. Några av de mest populära resmålen i Norge är:

– Bergen. Här kan du besöka några av Norges mysigaste gårdar som har många egna djur och eget jordbruk. Vissa av gårdarna här är omgivna av historia från så långt bak som före 1000 talet. Du kan alltså inte bara få uppleva en härlig natur utan också spännande traditioner från förr i tiden. Det finns även en gård vid namn Sivle Gard som är belägen i västnorsk natur i Naeroydalen som är med på UNESCOs världsarvslista. Här kan du njuta av ofantligt vacker natur tillsammans med ekologiska produkter som de odlar på gården.

– Kristiansand. I Kristiansand och i området runtomkring så finner man fina gårdar som erbjuder lokala mattraditioner, små butiker och egna bagerier. Det finns även gårdar som erbjuder vildmarksturer tillsammans med fiske och härliga smakupplevelser. Ett perfekt resmål för dig som vill hyra en mysig stuga och hinna med många upplevelser.

– Stavanger. Även här finns det massvis med stugor att hyra där du också i närheten kan njuta av härliga smakupplevelser av norsk tradition. Här finner du också den gamla ostfabriken på Jaeren där du kan smaka på den populära osten som görs an obehandlad mjölk. De gårdar som går att besöka runt Stavanger erbjuder ofta smakliga måltider som är gjorda på egen odlat tillsammans med hemmagjort kaffe och vacker konst.

– Trondheim. Här finner du aktiviteter med lite mer fart i. Övernatta på ett Bed & breakfast och roa dig på dagen med att klättra i fjällen och åka scooter. På eftermiddag kvällen kan du sedan varva ner med öl-provning.

– Oslo. Den som besöker Oslo måste åka till Ovre Naes gården som är kända för sina fina äpplen och kakor. Här kan du fika på nybakat fikabröd samtidigt som du avnjuter ett glas äppeldryck. Här kan du även besöka gårdar med stor mångfald av djur och svänga förbi massor av mysiga små cafeer.

Även om alla gårdar inte erbjuder hästridning så kan det vara mysigt att bara få komma ut i naturen och besöka andra sorters djur samtidigt som man kan unna sig själv en härlig ekologisk smakupplevelse.