Många drömmer om att ha sin egen hästgård. Att kunna flytta ut på landet och leva nära naturen och samtidigt kunna livnära sig på sin gård. Har man tid och pengar så är detta något som de flesta kan genomföra, men det krävs framförallt tålamod och mycket tid. Att driva en egen hästgård och få allt att fungera och gå runt är väldigt tidskrävande och man kommer antagligen att behöva lägga nästan all sin tid på detta i uppstartingsfasen.

driv din egen hästgård

Att tänka på innan du påbörjar ditt projekt

Beroende på vad du har för planer med din verksamhet så kan det vara bara att ha koll på ett par saker innan du påbörjar ditt projekt:

– Skapa en affärsplan. Kolla hur konkurrensen ser ut i det område du har tänkt starta din hästgård. Det kan vara smart att kika på detta så tidigt som möjligt då det kan ge en känsla av i vilket område det skulle vara bäst att skaffa sin gård.

– Bestäm din bolagsform och registrera denna. Bestäm även ett namn du vill ha på ditt företag. Namnet registrerar du sedan hos Bolagsverket. Vänta alltid tills att du fått namnet godkänt innan du börjar trycka upp det på skyltar, visitkort, hemsidor och så vidare för att undvika onödiga kostnader om det skulle bli så att namnet inte kan godkännas av olika anledningar.

– Beroende på vilken typ av tillstånd du kan komma att behöva så bör du ansöka om detta hos antingen länsstyrelsen, kommunen eller myndigheter så som Livsmedelsverket.

– Gör även upp en budget. Att se över sin budget och räkna in kommande utgifter är alltid en bra ide. Slarvar man med detta så kan det tyvärr sluta med att man fastnar mitt under projektets gång då oväntade utgifter har kommit i vägen och budgeten inte räcker till för att fortsätta.
När du känner att du har allt detta under kontroll så är det dags att påbörja projektet. Att hitta en ledig gård på ett ställe man vill flytta till och starta upp sin verksamhet kan vara både tidskrävande men även väldigt roligt. Det kan hända att man får besöka massor av gårdar innan man hittar den rätta, men när magkänslan säger att det är rätt så kommer det garanterat att kännas helt underbart.

När man letar efter gård så kan det vara bra att ha en liten checklista med sig över de saker man vet med sig att man kommer behöva ifrån gården.
– Ett stall i rätt storlek. Beroende på vad du har för ide med din verksamhet och hur många hästar du vill ha och har tid att ta hand om så krävs det olika stora stall.
– Vill du kunna ha folk som övernattar ute på din gård? Då måste du se över antalet stugor eller sovrum beroende på hur många gäster du vill kunna ha över samtidigt.
– Finns det plats för att plantera grönsaker och annat? Många som driver en egen hästgård brukar även få hjälp att finansiera sin verksamhet genom att även ha försäljning av egen odlat.
– Hur ser terrängen ut runt gården? Är det ridvänligt? Finns det mycket fin natur och vackra vyer? Allt sådant kommer att påverka hur populär just din hästgård kommer att bli att besöka. Gården kanske är jättefin men med en tråkig omgivning vilket inte kommer att hjälpa till att locka gäster till din gård.
– Är det mycket som behövs renoveras eller fixas? Glöm inte att i så fall ta med det i budgeten.

När du väl har hittat din gård så är det bara att sätta igång. Många ideer kommer att poppa upp under tiden som det fixas på gården. Kanske vill ni även ha en lunchrestaurang i hemmet? Eller ett litet fik som man kan besöka även fast man inte kommer till gården för att övernatta eller rida? Det finns alltid små ideer som kan hjälpa till att dra in några extraslantar till ditt projekt.

Att marknadsföra sin gård

Det är inte bara att skaffa en gård med hästar och sedan öppna upp portarna för att sedan se folk vallfärda för att besöka din gård. Man måste även lägga tid på att marknadsföra sitt företag. En av de absolut mest populära vägarna att gå är via sociala medier. Skaffa ett Instagram konto, en Facebook sida och sist men inte minst, en egen hemsida för folk att besöka. Glöm inte att dela många fina bilder och att ha med den absolut viktigaste informationen. Skriv även säljande texter. Fundera över vad folk är ute efter, vad skulle du ha kollat efter om du skulle besöka en gård? Ha med korta men intressanta texter när du delar bilder som gör att folk blir nyfikna. Att ha ett öppningserbjudande brukar även vara populärt. Ge rabatt till de 10 första som besöker din gård, ha erbjudanden om att frukost ingår om du bokar minst en natt, eller andra erbjudanden som kommer att locka folk. Har dina första besökare sedan en trevlig upplevelse så kommer snacket att vara igång och orden kommer att sprida sig till andra hästintresserade personer. Driv ditt företag med kärlek så kommer de goda orden att sprida sig snabbt.