Tänk att få åka iväg till en gård i idyllisk miljö där man kan få ägna sig åt sin favoritsysselsättning en dag, över en weekend eller kanske en hel vecka. Att åka på ridläger och få träffa andra likasinnade samtidigt som man får coachning av en duktig tränare med lång erfarenhet av ridning kan bli ett minne för livet. I Sverige finns det flera gårdar som har ridhästar och som dessutom ordnar med ridning i den omgivande terrängen. Man kan rida på ridbana likväl som på stigar i skogen. Titta runt på Internet och välj den gård som faller dig mest i smaken. Vem vet, kanske finns det en passande gård i din hemkommun?

En del gårdar erbjuder endast ridläger med boende under sommarmånaderna, medan andra kan inhysa gäster året om. Variationerna är många, så tänk först igenom vad du är ute efter. Vill du inte övernatta alls, eller bara en natt, eller kanske över en helg eller en vecka, eller vill du hyra ett boende i ett helt år. Valet är ditt.

När du väljer en gård du vill besöka så finns det massvis med olika alternativ. Många gårdar är väldigt moderna och erbjuder de flesta bekvämligheter som många har i sitt hem. Dessa alternativ brukar oftast kosta lite extra då det inte endast är bekvämligheterna som ingår utan även finare middagar och frukostar att unna sig under sitt besök. Ett annat alternativ är att bo på en äldre gård som antingen är uppbyggd med samma struktur som de hade förr eller en gammal gård som de har renoverat. Bo i en miljö från en svunnen tid, men på en modern gård som gör det som är bäst för hästarna. Gården kan ha anor från 1700-talet eller ännu längre tillbaka i tiden. Rummen sätter lätt fart på din fantasi om vad som kan ha skett på platsen. Naturen runt om ger ro och harmoni, vem vill inte kunna rida ut i skogen och känna sig fri? Att sätta fart i galopp på en raksträcka ute på landsbygden ger en fantastisk känsla och blir lätt ett kärt minne för livet. Flera av gårdarna som erbjuder besökare för ridläger har dessutom en massa mysiga byggnader och platser från förr runt omkring gården. Här kan du som är intresserad av hur de levde i Sverige förr i tiden inte bara njuta av härliga dagar med ditt favoritdjur utan även lära dig och se en massa nytt inom området Svensk historia.

Unna dig en tid att bara njuta av livet. Rid ut i lövskogen eller promenera i sakta mak och bara njut av tillvaron. Förutom att hänföras av vackra vyer kan man få se småvilt, älgar och rådjur, beroende på vart man befinner sig. Varför inte ta med en picknickkorg som man packar med en filt och något gott att äta och dricka. Att stanna till på en mysig plats för att ta en paus under sin ridtur kan vara riktigt mysigt samtidigt som man låter sin häst gå och beta på marken runt omkring. Vet man om en mysig plats nära en strand kan man dessutom ha en liten badstund tillsammans med sin polle längs strandkanten.

Flera som har besökt denna typ av ridläger har berättat att det är den ultimata semestern för den som verkligen vill slappna av och njuta av nuet. Det är oerhört fridfullt att bo på en gård och njuta av all den grönska och natur som finns runtomkring. Hästar bidrar även till en härlig atmosfär och är oftast väldigt harmoniska djur. Ett tips för dig som ska åka på ridläger är att låta mobilens internet vara avstängd under tiden som du är på lägret, att inte vara uppkopplad online kan verkligen vara avkopplande för både kropp och själ. Däremot är det en bra ide att alltid ha mobilen till hands om något skulle hända och du behöver ringa någon. Den kan även vara bra att ha med för att du ska kunna ta kort och spara ner alla de underbara minnen som du kommer att ha med dig livet ut efter denna upplevelse.