Active Stable på moderna gårdar

Svenska hästgårdar med ridhästar har mycket att erbjuda, både för dig som är hästintresserad och gillar ridning, men även för dig som bara vill komma ifrån en stund och uppleva den härliga naturen med fantastiska vyer. De flesta har nog någon gång i livet besökt en gård med hästar. En vanlig syn är spiltor som inhyfish-farm-871282057819CTpFser en häst i varje spilta. Den som sköter stallet och hästarna ger mat och mockar, kanske blir det inte så mycket tid över till ridning som tänkt. Att ta hand om hästar tar sin tid.

Ett modernt koncept för hästhållning är så kallat Active Stable. Detta baseras på hästars naturliga beteende, det vill säga lösdrift, hästarna får röra på sig och leva som de flockdjur de är. Förutom att hästarna mår bra av att få röra på sig, så kan hästägaren eller den som sköter om stallet ägna sig åt annat än att mocka.

Hästar trivs inte ensamma, att få leva i små flockar, på samma sätt som de gjort sedan urminnes tider ger dem stimulans, lugn och harmoni. Att låta en häst stå alldeles själv i en hage kan leda till att den blir apatisk, uttråkad, stressad och till och med aggressiv.

En annan poäng med gårdar som har anammat Active Stable är att hästarna har olika platser eller stationer där de kan äta hö och kraftfoder, dricka, aktivera sig och vila; hästarna rör sig fritt mellan dessa stationer. Hästar har ett matsmältningssystem som lämpar sig för att äta gräs dygnet runt, ja de äter och rör på sig i stort sett hela tiden.

Uppsök en gård med Active Stable och njut av en ridtur på en harmonisk häst som får leva precis som det var tänkt i naturen. Sådana hästar får leva i flock och röra sig precis som de vill, istället för att stå i en spilta och bli uttråkade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *